דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


הכל קשור להכל- עידן הקשרים הגלויים והסמויים 

מאת    [ 26/08/2010 ]

מילים במאמר: 1251   [ נצפה 2145 פעמים ]

 מאז ומתמיד האדם חיפש תשובות. העולם הסובב אותו הינו מורכב, בעל חוקים לא תמיד מובנים וחוקיות קבועה ומשתנה והאדם גישש את דרכו באפילה הקיומית על מנת למצוא תשובות לשאלות הקטנות כגדולות המעסיקות אותו- החל מיחסים בין אישיים וכלה בשאלות על עצם משמעות הקיום. זהו טבעו של האדם, לחקור. יצר זה נובע ,לטעמי, משני מקומות-הסקרנות והפגת החרדה. עבור יצרים אילו והצורך במנגנונים נוספים להם דרוש האדם על מנת לקיים אורח חיים תקין חברתית ומוסרית, נוצרו מנגנונים כגון הדת ,החוק והמדינה אשר נועדו לתחום עבור האדם מסגרת אשר בתוכה יוכל לקבל תשובות ברורות ולשייך כל נושא לגופו. הדת, מאז ומתמיד היוותה עבור האדם מסגרת-על אשר סיפקה לו תשובות מדויקות עבור כל סוגייה, החל מיחסי עבודה וכלה בחוקי המוסר הגבוהים ביותר. לכל נושא ותהייה סיפקה הדת תשובה אשר על האדם היה לקבלה כפי שהיא. הדת, על כל חומרתה והקושי שבקיום מצוותיה, מספקת מסגרת ברורה ויציבה אשר אינה משאירה פתח לשאלות ותהיות. בעולם בו הכל מוכתב מראש ,התשובות ידועות והסמכות ברורה, יכול האדם להתנהל מתוך יראת כבוד מצד אחד אך מתוך תחושה של "השגחה עליונה" אשר דואגת לו ולכל צרכיו.

אך עם זאת, בעבר הדברים היו פשוטים יותר- כל דבר עמד בפני עצמו, כל נושא לגופו ולכל שאלה תשובה. הסמכויות היו ברורות (רבנים,דיינים,שופטים וכו') ואילו למראה תופעות יוצאות דופן לא נותר לאדם אלא לעמוד משתאה וללא תשובות מלבד הצורך באמונה בלתי-תלויה. כיום הדברים שונים. העידן הזה שאנו חיים בו מספק לנו תובנות וחרכי הצצה אל עבר מנגנוני הפעלה גדולים ומורכבים יותר של רקמת הקיום האנושי.

אותם "חרכי הצצה" מתאפשרים רבות בזכות המדע ומהפכת התקשורת של המאה אחרונה. אמת היא כי המדע מספק לנו תשובות רבות לגבי תהליכים ותופעות שבעבר נראו פלאיות ועל טבעיות אך עדיין רב הנסתר על הגלוי. גם המדע אינו מסוגל להשיב לגבי הכוחות האמיתיים המניעים את היקום, אך בעיקר אין הוא מסוגל לענות על השאלה "למה". המדע מתמקד בשאלת ה"איך" אך שאלת ה"למה" נשארת עדיין בגדר תעלומה.

לטעמי, לראות את העולם דרך עיני המדע משול לראיית חדר דרך חור המנעול. דרך חור המנעול העין מסוגלת לקלוט רק מקטע מסויים מהנעשה בחדר, אך משתפתח הדלת,אם וכאשר, תגלה תמונה שונה לגמרי מזו שנראתה דרך חור המנעול. למה הדבר דומה? לעליסה בארץ הפלאות המביטה מבעד לחור המנעול ורואה מראה מסויים. אך מרגע שנפתחת הדלת נגלה עולם חדש ובעל חוקיות חדשה ושונה המוכרת לה.

תהליך דומה על האדם לעבור. כרגע הוא מביט בעין פקוחה לרווחה מבעד לחור המנעול וחושב שהוא רואה הכל. אך הוא מביט דרך "עין התודעה" שלו, דרך מגבלות תודעתו והידע שלו. על מנת לפתוח את הדלת ולהיחשף לעולם החדש,בו החוקים שונים,על האדם להרחיב את תודעתו ולהבין כי חור המנעול של המדע מספק לו פריזמה צרה בלבד של הכוחות הפועלים עליו ומניעים אותו.

חלק מתהליך הרחבת התודעה,לדעתי, הינה ההבנה כי "הכל קשור להכל". כל הנגלה לעין מכיל רבדים הסמויים מן העין המכילים עולם חוקים משל עצמו, עולם חוקים אשר כרגע אינו מובן לנו אך משמש כזרם תת-קרקעי בהניעו אותנו כחלק מתזוזה גדולה יותר של התודעה האנושית לעבר יעד חדש. אם בעבר לכל שאלה הייתה תשובה נכונה אחת,אמת אחת ויחידה, וכל תהליך היה ליניארי באופיו, הרי שכיום התהליכים מתנהלים במספר מישורים מקביליים ,בהם האדם חשוף רק לגלויים שבהם. על מנת להבין את המישורים הסמויים והזרמים התת-קרקעיים של תהליכים אילו,עלינו להרחיב את צורת החשיבה שלנו ואת תודעתנו ולנסת להבין מהם הכוחות העומדים מאחורי הכל,אך בעיקר את מה הם משרתים.

על מנת להמחיש את כוונתי, אתן דוגמא מעולם העכשווי המוכר. אתר "פייסבוק" מאפשר לכל חבר בו לראות אילו חברים משותפים יש לו עם כל חבר אחר ברשימת החברים שלו ומחוצה לו. תארו לעצמכם, רשימה כזאת בעולם האמיתי, בו הקשרים הסמויים נגלים לעיניכם במעיין רשימה מעין זו, כיצד אירוע שאירע לכם בשבוע שעבר במקום מסויים, קשור לאירוע אחר שקרה במקום אחר למישהו אחר ויצר ביניכם סוג של שותפות גורל ששניכם אינם מודעים אליה. אך רשימה כזו אינה קיימת בעולם האמיתי. עלינו להרחיב את תודעתנו על מנת להכיר בקיומה ועל מנת להפיק ממנה תועלת, כפי שניתן לעשות ב "פייסבוק"- על מנת להכיר חברים נוספים, להפיק קשרים עסקיים,להפיץ מסרים וכו'.

אולם, גם פונקציה זו ב "פייסבוק" אינה מספקת את האינפורמציה החשובה ביותר- מהו ייעודו של הקשר ביניכם או מהו המכנה המשותף ביניכם לבין אדם שאינכם מכירים לבין מכר משותף. לעיתים עלינו לנבור בפרטים על מנת להקיש על פרטים אילו אך "פייסבוק" אינה עושה זאת עבורנו. אותו הדבר גם במציאות- גם אם עלינו על הקשר בינינו לבין שרשרת אירועים או אנשים כזו או אחרת שעל פניה יוצרת צירוף מקרים מפתיע, עלינו לפענח את מהותו של צירוף המקרים עבורנו ומה משמעותו. הרי טיבם של צירופי מקרים להיות סטייה סטטיסטית יוצאת דופן-ואם כך, עלינו להרחיב את תודעתנו ולהבין מה תפקידם של אותם צירופי מקרים או אירועים וקשרים יוצרי דופן בחיינו ומהו היעד אליו הם מנסים להוביל את כל הנוגעים בדבר.

חשיבה מעין זו אינה חשיבה "מיסטית" אלא מתמטיקה צרופה. התזמון והסנכרון המושלם של האירועים מייצרים תהליכים מדויקים שיש לדעת כיצד לבחון אותם בראש פתוח ומתוך הבנה שהם משרתים מטרה גדולה יותר. כפי שהיקום כולו מתנהל עפ"י חוקים מתמטיים טהורים אשר משרתים את המטרות והתהליכים, יש למפות את צירופי המקרים והאירועים יוצאי הדופן כמטריצה מדוייקת ולבחון להיכן מצביע ראש החץ.

תהליך זה של תפיסת העולם באמצעות היקשים,לוגיקה, מתמטיקה ואמונה במטרת-על מצריכים שיוני תפיסתי והרחבה של התודעה האנושית. מדובר על שינוי תפיסת מושג האלוהות והדת, ייעוד ומשמעות והבנה כי אנו עדים רק לחלק קטן מהתמונה הגדולה.

זה ייקח זמן אבל אנחנו בדרך לשם.

אורי שקד-טיפולים קצרי מועד. מטפל באמצעות גישה לתת-מודע,מוביל ומנחה שינויים אישיים ומקצועיים www.orish.co.il




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב